Followers

Tuesday, June 16, 2009

Karipap Maarad

BAHAN INTI

  1. 1 kg kentang – dipotong dadu
  2. 600 gm bawang besar – dipotong dadu
  3. 800 gm daging lembu – dipotong dadu kecil
  4. 1 biji bawang besar (ditumbuk lumat)
  5. 3 ulas bawang merah (ditumbuk lumat)
  6. 4 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
  7. 1″ halia (ditumbuk lumat)
  8. 1 sudu besar jintan manis (ditumbuk lumat)
  9. 1 paket serbuk kari
  10. ¾ cawan minyak
  11. 1 batang besar kulit kayu manis
  12. 3 sd besar gula
  13. 1 sd besar garam
  14. ½ sd teh msg
  15. 700 ml air

DOH KARIPAP

  1. 1 kg tepung gandum – diayak
  2. 1 sd besar garam
  3. ¾ buku (188gm) lepa susu `Farmcows’
  4. 2 biji telur
  5. 1 cawan ais
  6. 500 ml air

LAIN-LAIN

  1. Minyak untuk menggoreng
  2. Tepung secukupnya untuk mencanai

CARA MEMBUATNYA

Inti

Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis hingga kembang, masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga wangi. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.

Masukkan daging yang telah dicuci dan gaul sebati. Masukkan garam dan serbuk perasa. masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan msg, gula dan kentang. Kacau hingga mula kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.

Doh

Masukkan tepung dalam mangkuk. Gaulkan bersama air, garam dan ais. Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti. Panaskan Farmcows atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti – gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Rehatkan 1/2 jam.

Bahagikan doh 4 bahagian (setiap bahagian menghasilkan +-25 keping karipap) dan ambil 1 bahagian canai nipis atas landasan bertepung. gulung ketat2 dan golek hingga jadi selinder berdiameter 1 1/2″. Potong setebal 1/2″ hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis setiap satu (2mm) dan isikan 1 sd besar inti, tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng. Ulangi proses yang sama hingga habis.

Goreng terendam atas api perlahan – sederhana hingga kuning keemasan.

Tos atas kertas dapur dan hidangkan.

HASIL

DSC00951

SEBELUM

DSC00953

SELEPAS

Dont judge a book by its cover! Belum cuba belum tahu! Inilah aktiviti kami seisi keluarga ketika kebosanan di kala musim peperiksaan. Seperti biasa, Faqih sebagai ketua misi akan memulakan gerak kerja. Semalam gerak kerja bermula pada jam 1.00 pagi di kala semua manusia enak dibuai mimpi. Kerja-kerja membancuh tepung dan menyediakan inti menjadi kemestian.

Dibantu oleh pembantu setia, Syafiq tak terlepas untuk menolong apa-apa yang patut. Hisham juga tak melepaskan peluang dan pengalamannya sebagai pemantau kerja-kerja kami terutamanya dalam penyediaan inti supaya mendapat hasil yang mantap.

Saya macam biasa, tukang pukul gambar dan tukang makan. Tolong jugak tu! :D Sopi terjaga dari tidur jam 4 pagi dek kerana kebisingan kami di dapur. Lalu beliau pun meluru ke dapur dan amat kehairanan dengan gelagat-gelagat kami. Maklumlah, ahli bait baru. Tanpa membuang masa, beliau pun menikmati hasil tangan kami itu.

Malangnya, ahli bait kami yang seorang lagi terlepas untuk menyertai aktiviti tahunan ini. Mat tidur denga nyenyaknya. Pagi tadi baru beliau tersedar dan kesedihan kerana katanya kami tak kejutkan beliau. Sebagai ganti rugi, kami memberi beliau makan karipap itu sepuas-puasnya.

Selepas itu kami bersembahyang Subuh secara berjamaah yang diimamkan oleh ketua misi. Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk sujud Sajdah pagi ini setelah sekian lama. Ya Allah, peliharalah dan eratkanlah ukhuwah sesama kami hingga ke syurgaMu!

No comments:

Post a Comment